Najčešća pitanja

Šta mi je potrebno da bih ugovorio/ugovorila izradu Web sajta?

Da bi ste ugovorili izradu web sajta potrebno je da me kontaktirate.

Ako ste pravno lice (ili preduzetnik) potrebno je da mi pošaljete naziv pravnog lica ili preduzetnika, kontakt email i/ili broj telefona.

Ako ste fizičko lice potrebno je da pošaljete ime i prezime i kontakt email i/ili broj telefona.

Šta je potrebno da dostavim za izradu web sajta?
 • Domen i hosting. Moja preporuka je da kupite paket koji u sebi sadrži domen, hosting i SSL seritifikat kod web hosting kompanije Globalhost d.o.o. po cijeni već od 59,00 KM godišnje.
 • Izbor paketa;
 • Šta sve želite unutar gore izabranog paketa, koliko stranica, koje funkcionalnosti želite (npr. anketa, cjenovnik, rezervacija, blog…);
 • Sadržaj za Vaš web sajt (tekst, slike itd…). Sve slike ili jedan dio slika Vam mogu ja obezbjediti;
 • Kako generalno želite da izgleda web sajt. Možete poslati link sličnog sajta ili teme;
 • Koju kombinaciju boja da koristim na web sajtu. Mogu Vam ja preporučiti kombinaciju boja zavisno od djelatnosti kojom se bavite i drugih stvari.
  Šta su domen i hosting?

  Domen je adresa web sajta na internetu, koju drugi kucaju u pretraživač ne bi li Vas pronašli. Moja adresa sajta je www.dugl-blog.com. Jednostavno rečeno, ako bi vaš sajt bio kuća, onda je domen njena adresa. Da biste imali svoj web sajt pored domena (adrese) treba Vam i prostor na kome ćete skladištiti sve fajlove koji čine Vaš sajt. Hosting je zemljište (prostor) gdje planiramo da gradimo kuću.

  Šta je SSL sertifikat?

  SSL predstavlja parče koda na vašem web serveru koje omogućava bezbednu online komunikaciju. Kada pretraživač uspostavi vezu sa bezbednim web sajtom, SSL sertifikat omogućava kriptovanu vezu. To je kao kada zapečatite koverat pre nego što ga ubacite u poštansko sanduče. SSL sertifikat se nalazi u ljevom ćošku web sajta sa ikonicom katančića. Kada kliknemo na taj kanačić piše da je veza bezbjedna. 

  Da li ću moći nakon izrade web sajta da povremeno mjenjam određeni sadržaj?

  Web sajt će biti izrađen u WordPress-u. Da bi ste mjenjali sadržaj nije Vam potrebno nikakvo znanje iz programiranja. Na WordPress-u će biti instalirana Divi premium tema sa licencom, Divi child tema, Loyout paket i svi potrebni dodaci, tako da će biti u stanju da uz malo truda sami mjenjate sadržaj (npr. promjena adrese, broj telefona, objava članka u blogu ili objava novog artikla u web prodavnici… Ako nemate vremena ili dovoljno umjeća da sami ažurirate sadržaj možete me angažovati po potrebi, a možete ugovoriti i mjesečni paket u kome je već uračunata u cijenu ažuriranje sadržaja. 

  Da li mogu ugovoriti izradu web sajta, ako još nemam pripremljen sadržaj?

  Da, naravno. Da bi ste ugovorili izradu web sajta potrebno je samo da me kontaktirate. Ako ste pravno lice (ili preduzetnik) potrebno je da mi pošaljete naziv pravnog lica ili preduzetnika, kontakt email i/ili broj telefona. Sadržaj za Vaš budući web sajt možete dostaviti naknadno. Ako nemate tekst i slike za Vaš sajt ja ću se pobrinuti za to. 

  Ako ugovorim izradu web sajta, da li moram ugovoriti i održavanje web sajta?

  Naravno da ne. Nakon izrade web sajta imate mogućnost da odlučite da li će te meni prepustiti održavanje web sajta, da li će te sami održavati web sajta ili će to raditi neko treći. 

  Da li u svakom trenutku možete otkazati održavanje web sajta?

  Da. Ako u međuvrenu steknete određeno znanje da sami vršite održavanje web sajta ili odlučite da održavanje prepustite nekom trećem to možete uraditi u svakom trenutku. Potrebno je samo da me obavjestite o tome nekoliko dana prije.

  Neko drugi mi je izradio web sajt, da li samo mogu ugovoriti održavanje web sajta?

  Naravno. Slobodno mi se javite ako želite da ugovorite održavanje web sajta bez obzira ko je izradio web sajt.

  Da li mogu ugovoriti samo pojedinačnu uslugu, npr. ugradnja bloga na web sajtu koji već posjedujem i sl?

  Naravno. Sve usluge koje su navedene u paketu možete pojedinačno ugovoriti uz određenu naknadu. Možete ugovoriti npr. ugradnju bloga, bookinga, instaliranje i podešavanje nekog dodatka (plugin) itd…

  Imam već web sajt. Da li mogu ugovoriti redizajn web sajta?

  Da, naravno. Da bi ste ugovorili redizajn web sajta potrebno je samo da me kontaktirate. Ako ste pravno lice (ili preduzetnik) potrebno je da mi pošaljete naziv pravnog lica ili preduzetnika, kontakt email i/ili broj telefona. Pored navednog treba da opišete kakav redizajn želite.