DA LI KUPITI SMART TV ili ANDROID BOX

May 21, 2020 | Android

Da li kupiti Smart TV ili obični TV i Android box? Da bi dali odgovore na gore navedena pitanja prvo moramo da odgovorimo na pitanje šta je to Smart TV. Smart TV ili Pametni TV je televizor koji se povezuje na internet da bi pristupio internet uslugama… Neke aplikacije dolaze unaprijed učitane, a neke možete preuzeti ovisno o marki i modelu televizora.  Način kako se krećete kroz pametni TV menu i upravljate aplikacijama zavisi od proizvođača. TV marke uključuju jednu ili više platformi putem kojih nude aplikacije. (Ova integrirana platforma je ono što čini televizor pametnim.) Recimo LG TV koristi WebOS, Toshiba TV Amazon Fire itd…

Operativni sistem

Andorid box je uređaj koji se povezuje sa televizorom i sa internetom da bi pristupio internet uslugama… Za razliku od Smart TV-a Android box je uređaj na kome je instaliran Android operativni sustem. To je isti operativni sistem kao i onaj koji se nalazi na pametnom telefonu, tabletu i milijunima drugih uređaja širom svijeta. Dok na Smart TV-u može biti instaliran bilo koji operativni sistem na Android box-u je uvijek instaliran Android što mu daje prednost kad je u pitanju broj i raznovrsnost aplikacija koje možete instalirati kao i naprednost u tehnici. Svi TV operateri recimo imaju svoju aplikaciju na Google Play-u što vam otvara mogućnost da gledate unazad omiljene programe koje ste propustili da pogledate.

Kodi Balkan

Na android Operativnom sistemu putem Google Play-a možete da instalirate aplikaciju Kodi.  Na samom Kodiju možete ubaciti razne plugine a među njima najpularniji build Kodi Green Balkan. Bulid možete pruzeti sa web sajta https://kodibalkan.org.

Kodi Green Balkan omogućava besplatno gledanje TV programa i drugih sadržaja kao i mnoštvo drugih plaćenih platformi po vašoj želji. Bilo da Vas interesiraju domaći ili strani filmovi i serije, ili pak dječji crtani filmovi Balkan GREEN Kodi je pravi izbor za vas. Koncerti, pozorišne predstave, dokumentarci, oskarovci.. sve što poželite u jednom Addonu!

Na kraju još jedna razlika je između Smart i Android televizora je da kod standardnog Smart televizora sve dostupne aplikacije nalaze se na zajedničkom serveru, tzv. “Cloudu”, što može usporavati rad Smart prijemnika i njegovu kontrolu, ovisno o zauzetosti servera i brzini vaše internet veze. Na Android Smart TV-u, sve aplikacije instalirane su u samom TV prijemniku, što osigurava brz i tečan rad.

Odgovor da li kupiti Smart Pametni TV ili Android box zaključite sami na osnovu gore navedenog teksta.

Velimir Lazić