ŠTA JE WORDPRESS I ZAŠTO GA IZABRATI

May 28, 2020 | WordPress

Šta je WordPress

WordPress (WP) je najpopularnija CMS platforma na internetu za izradu sajtova, blog sadržaja, online prodavnica… Trenutno se smatra da se više od 25% sajtova nalazi upravo na WordPress platformi. Sastoji se od mnoštvo dodataka (plugin) i tema (themes), među kojima najpopularnija tema na Envato marketu iznosi i do 300.000 kupovina. WordPress je među omiljenim platformama za izradu sajta zbog toga što je besplatan. WordPress je Open Source, prilagodljiv i lako promjenljiv, ali naravno, neophodno je i biti obazriv.

Šta je CMS

Šta je sistem za uređivanje sadržaja, to jest CMS? U prošlosti, pravljenje sajta je podrazumevalo pisanje novog html fajla za svaku stranu bilo u golom HTML kodu ili koristeći neku vrstu aplikacije za dizajniranje sajta. Vjerovatno ste i sami u jednom trenutku naučili malo HTML-a.

WordPress kao spas

Pisanje cijelog HTML fajla za svaki novi članak koji želite da napišete postaje prilično dosadno. Tada morate da ažurirate “sidebar” u svakoj stranici sa linkovima do vašeg novog posta svakog puta kada ste napisali nešto novo. Osim za veoma male sajtove, uređivanje koje je potrebno postaje ogromno. To je ono gde sistem za uređivanje sadržaja (CMS) kao što je WordPress dolazi kao spas. Sistem za uređivanje sadržaja odvaja sadržaje u sajtu (tekst i slike) koji čine posebne članke. WordPress odvaja stranice od templejta (šablona), HTML koda, CSS-a, java skripta. WordPress takođe odvaja sve male elemente internet stranice koji se ne mijenjaju od stranice do stranice.

Odvajajući sadržaj vaših strana od osnove, WordPress tada može dinamički generisati nove HTML fajlove svakog puta kada neko poseti vaš sajt. WordPress takođe brine o automatskom povezivanju vaših postova, kreirajući sidebar sa linkovima do onoga što ste poslednje posetili, i o uređivanju arhiva. Zapravo, zbog toga što WordPress radi iz HTML templejt tema koje možete preuzeti sa interneta, nikada ne morate napisati nijednu liniju HTML koda. Sve o čemu treba da brinete je pisanje sadržaja i dodavanje slika. WordPress se brine o kodiranju sajta, vi samo obezbjeđujete sadržaj. To je to odvajanje šablona i sadržaja koje je otvorilo svet vođenja sajta svijetu.

WordPress nije samo za blog

WordPress je ranije prvenstveno bio namjenjen da stvara sajt u stilu bloga koji je u stvari samo serija postova sa određenim datumom i vremenom. On takođe veoma lako može biti prilagođen da koristi kao statični sajt, kao na primer za vaš biznis, portfolio umjetnika. Danas se WordPress vrlo često koristi da se napravi web sajt za kupovinu preko interneta. Dok se udubljujete u WordPress zaključićete da postoji WordPress plagin (plugin) koji kreira bukvalno bilo koju vrstu internet sajta koja vam padne na pamet.

WordPress nije jedini CMS, pa zašto ga izabrati?

  • Ima puno opcija, pa ćete sa osnovnom instalacijom biti u mogućnosti da uradite šta god poželite. Ukoliko nešto nedostaje za vaše posebne zahtjeve, velika je vjerovatnoća da već postoji plagin koji će se za to pobrinuti za vas. Ishod je taj da ne morate ništa da kodirate.
  • Zreo je – stvoren je 2003., do sada je imao dug život i nastavlja da se aktivno razvija. Ovo nije beta verzija puna bagova – neverovatno je stabilna.
  • Bezbjedan je. Kao i sa bilo kojim softverom ili operativnim sistemom, tokom godina postojalo je nekoliko ozbiljnih hakovanja, ali su programeri ubrzo uspeli da riješe probleme. Posljednje verzije uključuju upadljivo upozorenje o tome kad je najnovija verzija dostupna. Sve dok redovno proveravate vaš blog i ažurirate ga kad je to potrebno, postoji jako mala šansa da vaš blog bude hakovan