KAKO FOTOGRAFISATI PORTRETE

Jun 15, 2020 | Foto

Kupili ste DSLR fotoaparat, željeli bi ste da napraviti super fotografiju portreta (ili više njih), baš o tome ću danas da pišem

Portreti se mogu fotografisati na različite načine, jedno od bitnih stavki kako podesiti fotoaparat da bi dobili dobru fotografiju portreta.

Ekspozicija jedan od krucijalnih elemenata

Ekspozicija na fotografiji je jedan od krucijalnih elemenata za dobivanje ispravne fotografije. Ekspoziciji se sastoji od tri elementa: otvora blende, brzine zatvarača i vrijednosti ISO.

Izrada portreta pri otvoru blende od recimo f/2.8 ili f/4  rezultirati će prilično plitkim poljem dubinske oštrine. Ako u kombinaciji tog otvora blende koristimo objektive od recimo 55mm (50 mm ili više), onda dobivamo takozvano zamućenje pozadine koje nam rezultira time da se naš portret fino ističe na fotografiji.

Za postizanje zamućen pozadine najbolje je fotoaparat postaviti u mod prioriteta blende (na Nikon D5200 se nalazi na pod slovom A,  fotoaparat će onda sam izračunati najbolju brzinu zatvarača za ispravnu ekspoziciju.

Fotoaparat će kožu prosječnog Europljana pokušati eksponirati prema prosjeku srednjih tonova. Time ćete skoro pa uvijek dobiti pomalo pod eksponirani portret. Ako fotografiju malo pre eksponiramo dobiti ćete prirodniji izgled kože te će vam ujedno i tonovi kože biti izglađeniji.

Za to koristite opciju kompenzacije ekspozicije. Na izmjerenu ekspoziciju od strane fotoaparata okrenite kotačić kompenzacije ekspozicije na +0,5 ili +1 kako bi malo posvijetlili lice. Pritom pazite na cijelu fotografiju kako ne bi izgubili informacije odnosno detalje na svijetlim područjima fotografije.

Portret
KAKO FOTOGRAFISATI PORTRETE 2

Spot metering

Spot metering odnosno mjerenje jedne točke  će vam osigurati da imate pravilno eksponirano lice, a ne cijeli kadar fotografije. U slučaju kad bi koristili mjerenje cijelog kadra lice subjekat bi vam bili ili previše tamno ili previše svijetlo, a ovisno o samoj pozadini fotografije. U tom slučaju aparata mjeri cijeli kadar te izračunava prosječnu vrijednost. Što nikako nije dobro za vaš portret.

Spot mjerenje mjeri uski centar kadra. Za korištenje Spot mjerenja potrebno je mjerenje na aparatu postaviti na Spot mjerenje te pritom imajte na umu da vaš portret pokriva centar kadra kako bi mjerenje bilo ispravno.

Dakle, otvorite blendu, mjerenje svijetla postavite na Spot mjerenje, centrirajte portret i podignite kompenzaciju ekspozicije na +0,5 ili +1.

Ako ste se ikada našli pred objektivom aparata i morali čekati svo to vrijeme dok fotograf dođe na idealne postavke kojima će odraditi portret onda sigurno znate da je to nešto što treba izbjegavati. Prije samog fotografiranja pripremite i provjerite postavke kojima ćete raditi.

Pronađite one koje vam najbolje odgovaraju uvjetima i spremite ih. Primjerice ako radite portrete u zatvorenoj prostoriji onda stavite ISO između 600 i 800, brzinu zatvarača na 1/250 sekunde i time ste sigurni da će fotoaparat rezultirati ekspozicijom koja će eliminirati podrhtavanje kamere, ali i pristojno otvoriti blendu.

Time ne razmišljajte previše o fotoaparatu već se usredotočite na portret i ljude koje fotografišete.

Mod P

Sve ovo što sam napisao možete da preskočite i da na DSLR fotoaparatu koristite mod P (gdje se automatcki koristi ekspozija) pogotovo ako koristite obični objektiv 18-55 mm (f3,5-5,6) gdje će otvor blende na 50 mm biti recimo f/5,3 tj. nećete biti u stanju da ga spustite na odgovarajući nivo. Na kraju krajeva možete jednostavno ići i na potpuno automatski mod za portrete (automatska ekspozicija i blic namjenjen za portrete). Ako ste se odlučili da umjesto DSLR kupite bolji telefon sa dobrom kamerom slično (ne isto) možete primjenti na telefonu.