KAKO BESPLATNO VRATITI SLUČAJNO IZBRISANE PODATKE SA RAČUNARA

Jul 14, 2020 | Biznis, Windows

Da li su vam se nekad izbrisali bitni podaci

Svako ko je imao nesreću zbog iznenadnog gubitka podataka sigurno je, nakon prve gotovo neizbježne panike, zahvalan što se u mnogim slučajevima izbrisane datoteke mogu vratiti bez prevelikih poteškoća, često uz korišćenje specijalizovanog softvera.

Izrada sigurnosnih kopija najbolje riješenje

Izrada sigurnosnih kopija datoteka je najbolji način da se izbegne osjećaj panike i gubitka koji će neminovno nastupiti kada se shvati da su datoteke koje tražite nestale i izbrisane. Međutim, čak i kada nema rezervne kopije i datoteke se obrišu, pomoć i dalje postoji. Sve ovo može biti zahvaljujući načinu rada hard diska. Naime, regija na disku koju zauzima datoteka koja je izbrisana u trenutku brisanja neće biti fizički izbrisana.

deletejpg
KAKO BESPLATNO VRATITI SLUČAJNO IZBRISANE PODATKE SA RAČUNARA 2

Iz perspektive datotečnog sistema, ovaj prostor će biti označen slobodnim za prepisivanje, tako da kada se novi podaci upišu na disk, moći će se upisati i u te sektore. U međuvremenu, podaci koji čine datoteku koja je ranije zauzimala prostor i dalje će biti sačuvani na disku. Srećom, onima koji žele vratiti datoteku biće relativno lako pristupiti. Isto se dešava kada se disk formatira i particije uklone i ponovo kreiraju. Zbog toga je oporavak datoteka relativno lagan. Obično je potrebno posegnuti za nekim alatima koji su specijalizovani za oporavak izbrisanih datoteka i tako okončati neočekivanu krizu.

Da stvar bude još bolja, mnogi od ovih alata nude i besplatnu verziju. Doduše, oni su često prilično ograničeni i mogu vratiti samo određenu količinu podataka, ali ako se vrati samo nekoliko dokumenata, posao će biti obavljen pravilno.

Najbolji program za vraćanje izbrisanih podataka

Istraživao sam internetu kako što veću količinu izbrisanih podataka možemo vratiti besplatno. Od svih programa koji se nude definitivno je najbolji program EaseUS Data Recovery Wizard. koji uz plaćeno nudi i besplatno izdanje.
Ograničenja su ovde prilično jasna, tako da je moguće povratiti do najviše 2 GB podataka (500 MB ako se ne klikne dugme za djeljenje) u besplatnoj verziji. U mnogim slučajevima će to biti dovoljno, ali ako trebate da vratite više datoteka tada je preporučljivo platiti Pro izdanje, Još jedna lijepa karakteristika čarobnjaka za oporavak podataka EaseUS je ta što je veoma jednostavan za upotrebu. Sve započinje preuzimanjem instalacije sa službenog veba, a zatim sledite korake jednostavnog čarobnjaka i instalirate je.

EaseUS Data Recovery Wizard neće biti koristan samo kada trebate da oporavite datoteke iz korpe za otpatke ili sa lokalnih diskova. Program rukuje memorijskim karticama i USB memorijskim memorijama kao i drugim uređajima sve dok se mogu uredno prijaviti u Windovs. Free verziju programa možete skinuti na sledećem linku: Free verzija a plaćenu verziju na linku: Premium verzija

Besplatna verzija čarobnjaka za oporavak podataka EaseUS, u mnogim slučajevima biti dovoljna. Ako to nije slučaj kod vas, na raspolaganju imate punu verziju alata za oporavak izbrisanih datoteka. Cijena nije mala, ali gubitak datoteka može biti i veći.