ISPROBAJTE BRAVE REVOLUCIONARNI PRETRAŽIVAČ

Aug 15, 2020 | Android, Windows

Koja je odlična alternativa Google Chrome-u

Ako ste se umorili od Chrome pregledača, jer vam ne dopada iz bilo kog razloga, isto kao ni Firefox, Opera, Edge ili bilo koji drugi, u tom slučaju biste trebalii da isprobate Brave. Brave nije toliko nov, koliko se u posljednje vrijeme piše o njemu, a to svakako nije slučajno.

Koliko je Brave brži od Chrome-a i Firefox-a

Prema istraživanju, koje je sproveo Brave tim, njihov pregledač interneta je najbrži, čak do tri puta brži nego Chrome ili Firefox. Brave na brzini dobija tako što blokira reklame i internet “pratioce“ tj. tracker-e od samog starta i vi to ne morate da radite. Takođe, Brave mijeri koliko ste vremena uštedjeli u odnosu na druge pregledače interneta. Ako želite, u stanju je da vas obavjesti koliko ste (otprilike) vremena uštedeli koristeći Brave.

Brave je poseban i po tome što automatski enkriptuje vašu web konekciju, kad god je to moguće, a ne samo kad je u pitanju HTTPS, što je slučaj sa Google Chrome-om. Takođe, ako želite možete da koristite bilo koju Chrome ekstenziju, pošto su podržane i one, uključujući LastPass i 1Password.

brave browser
ISPROBAJTE BRAVE REVOLUCIONARNI PRETRAŽIVAČ 3

Šta je glavni cilj Brave pretraživača

Brave pretraživač je projekt Brendan Eich – a tvorca raširenog JavaScript programskog jezika i Brian Bondy – ja. Brian Bondy je bivši viši razvojni inženjer tvrtke Mozilla zaslužne za razvoj Firefox internetskog pretraživača. Brave je besplatni pretraživač otvorenog koda. Glavni cilj zaštita privatnosti korisnika te blokiranje neželjenih prikazivanja oglasa. Brave dolazi u desktop i mobilnoj verziji. Brave pretraživač je nastao 2015. godine. Programi radi na Chromium (open-source) platformi (na istoj platformi kao i Chrome) što mu omogućava da podržava rad svih Chrome proširenja (Chrome extensions) dostupnih za Chrome pretraživač.

Brave posebno pazi na privatnost

Privatnost je još jedna dobra osobina Brave-a. U njega je već ugrađen blokator reklama i nema potrebe da ga preuzimate putem ekstenzije ili dodatnog softvera. Blokiranje trećih strana i tracker-a, kako smo već rekli se vrši od prvog trenutka, kad pokrenete Brave. Ovaj pregledač podatke o vašim pretragama ne prenosi nigde, nego ih zadržava lokalno, na vašem računaru. U mogućnosti ste da u potpunosti obrišete podatke o tome kad god poželite i da budete sigurni da ih niko više nema.

Zanimljivo je da Brave podržava i tzv. Tor browsing mode, tako se izdvajajući od svih ostalih pregledača interneta na tržištu. Brave toliko dobro blokira oglase i razne dodatne programe i skripte na internetu da mi je to u početku znalo predstavljati problem. Ako je potrebno onemogućite zaštitu jer vam se u protivnom neće prikazati skočni prozori (popup) .

Tri načina da koristite Brave

Brave je takođe poseban jer može da se koristi na tri načina: kao klasični, kao privatan i kao privatan prozor sa torom koji omogućava da sakrijete IP adresu.

Privatni prozor sa Tor om
ISPROBAJTE BRAVE REVOLUCIONARNI PRETRAŽIVAČ 4

Pretraživač Brawe za Winodws možete preuzeti na: Brave za Windows i Brave za Andorid