KOJI SISTEM ZA UPRAVLJANJE SADRŽAJEM IZABRATI

Aug 21, 2020 | Biznis, Blog / vlog, WordPress

Bez obzira da li treba da kreirate blog, portal ili web sajt sa određenom namjenom, prvo će vam se postaviti pitanje „Koji sistem upravljanja sadržajem treba da koristite?“. Najpoznatiji i najrašireniji sistemi za upravljanje sadržajem otvorenog koda (CMS platforme) su: Joomla, WordPress i Drupal. Ostale koje vrijedi pomenuti su: Magento, Blogger i Shopify. Svi su zasnovani na PHP i MySQL i nude širok spektar opcija za korisnike i programere.

Kada je riječ o dizajnu i razvoju web stranica, ne postoji rješenje s jednom veličinom. Bilo da ste strastveni blogger, preduzetnik ili korporacija, vaša web stranica će poslužiti kao digitalno proširenje. Da biste izgradili svoj autoritet, morate uložiti svoj osobni brend u sve – od postova na blogu do izgleda vaše web-lokacije.

Odabirom CMS-a u osnovi postavljate smjer vašeg napora za razvoj web sajtova. Iako većina CMS-a može ostvariti isti cilj, a to je za stvaranje web-mjesta koja izgledaju profesionalno u roku od nekoliko sati, postoji nekoliko ključnih razlika koje će utjecati na način na koji se prikazuju i održavaju vašeg web sajta.

U ovom članku ćemo pogledati razlike između tri najpopularnije CMS platforme – WordPressJoomlaDrupal.

Dropal

Drupal mnogi smatraju najsloženijim za instaliranje i upotrebu, ali to više nije tačno. Drupal se razvio i postupak je prilično jednostavan. Preuzmite datoteke sa njihove veb stranice, otpakirajte sadržaj i jednostavno ga stavite u korijensku fasciklu na vašem serveru. Zatim mu pristupite sa web pregledača (Mozilla Firefok, Google Chrome, Opera, Safari ….). Od ovog koraka softvera radi za vas. Ali zapamtite, sami morate kreirati bazu podataka za svoje Drupal stranice. Kada započnete postupak instalacije pri ruci, trebat će vam korisničko ime i lozinka baze podataka. Drupal ima oko 1400 dostupnih tema i oko 18000 dodataka koji su dostupni za preuzimanje. To je prilično velik broj. Međutim, njihov zvanični sajt je jedino mjesto gdje možete potražiti dodatke, teško ćete naći nešto za Drupal na drugim web lokacijama.

Joomla

Joomla, baš kao i Drupal, zahtjeva da imate unaprijed generisanu bazu podataka koju treba da odredite tokom instalacije. Proces instalacije i za Joomla i za Drupal je sličan, ali Joomla nudi nekoliko dodatnih opcija tokom instalacije. Na primjer, možete da odaberete da li će vaša web lokacija biti odmah dostupna javnosti. Ako ste jedan od onih koji prvo želite da izmjenite i pregledate, ovo je savršena opcija za vas. Takođe, kao sigurnosna karakteristika zahteva uklanjanje instalacione mape nakon samog postupka instalacije. Joomla ima oko 7500 dodataka koji su dostupni, ali nema podataka o temama. Ali postoje mnogi sajtovi koji su specijalizovani za gotove teme sa dostupnim zavidnim brojem Joomla tema. Joomla je u osnovi multijezička. To znači da su sve funcije Joomla CMS-a u osnovi multijezičke. Članci, meniji, moduli i plugin-ovi. 

WordPress

WordPress traži iste informacije kao i druga dva spomenuta alata, ali to se lijepo krije iza dve faze instalacije. Prvi dio je kreiranje config.php datoteke (koja sadrži sve podatke o bazi podataka, korisničko ime i lozinku baze podataka i još mnogo toga), a kada se ta datoteka kreira potreban je jedan klik da biste instalirali WordPress. Ako već imate datoteku config.php (od prethodne instalacije), za ovaj korak nema potrebe. Proces instalacije automatski traži datoteku i usmjerava vas da kreirate config.php datoteku samo ako je nema.

WordPress ima oko 2000 tema i 40000 dodataka koji su dostupni na zvaničnom sajtu, to jasno pokazuje snagu WordPress zajednice. Čak i na drugim web lokacijama postoji mnoštvo WordPress tema i obrazaca. Ovom velikom broju se pripisuje i njegova popularnost u odnosu na ostala CMS rješenja.

Jedna od mnogih kompanija koja prodaje gotove teme je CSSIgniter  kompanija koja se između ostalog bavi prodajom premium tema. To je vrlo pouzdana kompanija, posluje od 2012 godine, imaju mnogo klijenata koji koriste njihove teme, revno ažurairaju teme i daju veoma brzu i kvalitetnu podršku kao i dokumentaciju za svaku temu (koja vam pokazuje kako da instalirate i podesite temu, dodatke…). Takođe imaju i forum gdje možete naći pitanja ljudi koji su već postavljali ista ili slična pitanja za određene teme. Ja sam takođe kupio premium temu za ovaj Web sajt. Kad su nedostaci u pitanju, WordPress recimo u osnovi ne podržava multijezične sajtove. Međutim, postoje dodaci kojima je moguće vrlo lako nadomjestiti ovaj nedostatak.

Drupal vs joomla vs worpdress
KOJI SISTEM ZA UPRAVLJANJE SADRŽAJEM IZABRATI 2

Rezime

Instalacija sva tri CMS sistema je jednostavna i slična sa samo nekoliko primjetnih razlika. Instalacija Drupala izgleda malo duže, dok Joomla nudi nekoliko dodatnih funkcija i ima sigurnosnu karakteristiku za brisanje instalacione datoteke. WordPress, međutim, ima minimalno sučelje i relativno brz proces, ali ne omogućava vam da konfigurišete sve tokom instalacije.

S obzirom da se WordPress koristi na ubjedljivo najviše (59%) web sajtova koji koriste CMS, s obzirom da se svakodnevno sve više razvija, s obzirom da broj tema i dodataka koji postoje na tržištu moja preporuka vama bi bio WordPress. Drupal bi preporučio onima koji su iskusni s HTML-om, i koji želje bolju stabilost. Joomlu bih preporučio eventualno onima koji žele da planiraju da prave višejezični web sajt, mada se danas to može vrlo kvalitetno odraditi i preko određenih plugina na WordPress-u. WordPress bih preporučio gotovo svima (osim onima koji su iskusni u kodiranju). WordPress će kod više od 99 % korisnika ispuniti očekivanja.