ŠTA JE WEB HOSTING I KOJI IZABRATI

Aug 28, 2020 | Blog / vlog

Da biste imali svoj web sajt, trebaju vam dvije stvari: domensko ime a zatim i prostor na kome ćete skladištiti sve fajlove koji čine vaš sajt. Hosting je upravo to.

Web sajt se sastoji od velikog broja različitih fajlova i svi oni trebaju biti pohranjeni na sigurnom mjestu. Ti fajlovi su uvijek onlajn i pristupačno svima koji žele da mu pristupe u svakom momentu. To je mjesto gdje možete zakupiti svoj prostor za sve fajlove vašeg web sajta. Vaše domensko ime (domen) vas povezuje sa vašim hosting nalogom. Domen prikazuje web sajt koji je uskladišten na vašem web hosting nalogu.

cloud 3406627 1920

Obzirom da je cijeli web sajt uskladišten na web hosting nalogu, potrebno vam je da on bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su potrebni da bi vaš web sajt normalno funkcionisao. Takođe, treba vam hosting koji nudi dovoljno protoka (drugim riječima, količina posjeta vašem sajtu koja vam je dozvoljena u okviru protoka). Dalje treba vam i prostor na disku (količina prostora koja je potrebna za skladištenje svih fajlova vašeg web sajta).

Koji hosting izbarati?

Širom svijeta postojI, bukvalno, hiljade različitih hosting kompanija za postavljanje vašeg web sajta i sve one nude različite pakete prostora, protoka i cijena, od kojih su mnogi ili precjenjeni ili ne nude dovoljno za uloženu količinu vašeg novca.

Kada su u pitanju kompanije koje nude besplatni web hosting to vam nikako nebi preporučio. Isprobao sam nekoliko hostinga, ni sa jednim do sada nisam bio zadovoljan. Postoje brojna ograničenja besplatnih hostinga.  Između ostalih, tu su: ograničenost prostora na disku servera, mjesečnog protoka, malih softverskih mogućnosti, nema podrške za bazu podataka, u suštini veoma malih mogućnosti, koje se nude na taj način.

Isprobao sam i najbolji od free hostinga. Iako je nudio neograničen disk, promet i razne neke opcije u praksi se pokazao loše. Pronašao sam za jedan dan korišćenja nekoliko bagova. Na tom hostingu nisam mogao da upladujem sajt jer postoji ograničenja od 128 mb.  Kada sam nakon toga pokušao da uplaudujem backup sa manje MB nisam mogao iz dva pokušaja. Pored toga, dobićete samo poddomen na korišćenje tako da nećete imati potpunu kontrolu nad svojim sajtom i vrlo teško ga možete optimizovati za Google i ostale pretraživače. Pored svega navedenog kod besplatnog hostinga nećete dobiti SSL sertifikat. Iz gore navedenih i drugih razloga ne preporučujem vam besplatni hosting i domen. Ako zaista hoćete da napravite ozbiljan web sajt koji neće bagovati, i od koga će te imati određenu korist onda zaista ne smijete da žalite novac za kvalitetan hosting.

Adria hosting

Pored više web hosting kompnaija koji postoje kod nas i u svijetu ja vam preporučujem Preduzeće Adriahost d.o.o. koja je jedna od vodećih web hosting kompanija u našem regionu. Adriahost posluju 9 godina i saradjuju sa preko dvije hiljade firmi i nekoliko stotina pojedinaca (dizajnera, programera).

Za izradu web sajta u 99% slučajeva vam je potreban djeljeni (Shared) web hosting. Ovakva vrsta web hostinga podrazumjeva da je hosting prostor podjeljen tako da je ograničeno korisćenje resursa servera. Zapravo, vaš sajt je jedan od mnogih koji su hostovani na istom serveru. Za razliku od besplatnog hostinga, ovde ćete dobiti vaš domen i biti u potpunoj kontroli nad vašim sajtom, kao i niz dodatnih softverskih mogućnosti kao sto su: e-mail, baza podataka, različite opcije editovanja vašeg sajta itd.

Bitne karakteristike djeljenog (Shared) web hosting su niska cijena, pošto su troškovi podeljeni sa drugima. Ovo je odlično rješenje za male biznise sa srednjim saobraćajem. U plaćenom Shared hostingu dobijate višestruke softverske mogućnosti, sopstven domen (potpuna kontrola nad sajtom) i SSL sertifikat, dobijate izvrsnu tehničku podršku. Adriahost nudi više paketa Shared hositnga, za Web sajt za vam je dovoljan BUSINESS HOSTING PAKET (koji plaćate oko 57 eura godišnje). Taj paket nudi 20 GB prostora i 400 GB prometa, SSL sertifikat… Naravno vi možete po želji izabrati manji ili veći paket. Pakete AdriaHosta pogledajte na sledećem linku: https://adriahost.rs/sr/