ŠTA JE DOMEN I TIPOVI DOMENA

Aug 30, 2020 | Blog / vlog

Mnogi mješaju termine domen i sajt ili domen i hosting. U pitanju su različiti termini koji su međusobno povezani da bi se stvorila cijelina. Da ne bi bili više u zabuni, mi ćemo vam reći šta je domen i kako radi.

Šta je domen?

Domen je adresa web sajta na internetu, koju drugi kucaju u pretraživač ne bi li vas pronašli. Moja adresa sajta je www.dugl-sp.com .

Jednostavno rečeno, ako bi vaš sajt bio kuća, onda je domen njena adresa.

Kako domen radi?

Kada ispišete ime domena i pritisnete Enter, web pretraživač tu informaciju prvo pošalje globalno umreženom serveru DNS (Domain Name System). Ovaj server traži server gde je registrovan vaš domen i prosleđuje vašu pretragu tu.

Na primjer: Ako vam je sajt hostovan na Bluehost, onda je ime servera može biti: ns1.bluehost.com . Ime servera zavisi od hosting kompanije. Ona će proslediti zahtjev na kompjuter na kojem je postavljen vaš sajt. Takav kompjuter se zove web server i ima specijalni softver instaliran ( neki od takvih su Apache i Nginx).

Potom se web server povezuje sa vašim sajtom i to se automatski šalje na pretraživač osobe koja je kucala vaš domen.  Cijeli ovaj proces gotov je u nekoliko sekundi.

web design 1327873

Koja je razlika između termina domen, sajta i hosting

Sajt je napravljen od datoteka kao što su HTML stranice, fotografija, builder softvera…

Prosto rečeno, ako je domen web adresa od vašeg sajta, onda je hosting kuća u kojoj stanuje vaš sajt. Hosting je u stvari specijalan kompjuter na kojem je sajt postavljen.

Da bi napravili sajt, neophodne su vam „dvije cipele“, tj. domen i web hosting.

Bitno je da znate da su domen i hosting dva odvojena segmenta i da se mogu kupiti u dvije različite kompanije. Ako se odlučite da ih ne kupite u istoj kompaniji, treba samo da ispravite podešavanja u domen Settingsu i unesete ime servera koje dobijete od vaše hosting kompanije. Informacije o imenu servera definišu gde da se šalje zahteve korisnika koji u pretraživač upisuju vaš domen.

Različiti tipovi domena

Ime domena je dostupno sa raznim ekstenzijama. Najpopularnija među njima je svakako .com. Postoje i druge: org., net., tv., info., io. i mnoge druge.

Postoje tri grupacije po kojima dijelimo domene:

  • TLD (Top Level Domain) je lista na globalnom nivou sa domen ekstenzijama koje su na samom vrhu popularnosti u cjelokupnom domen sistemu. Kao što smo već rekli najpopularnija je com., a odmah do nje su org. i net..
  • ccTLD (Contry Code Top Level Domain) su domeni vezani za zemlju porjekla sajta. Npr. mi koristimo ekstenziju rs. –  Republike Srbije. Koriste ih uglavnom sajtovi čija poslovanja nemaju globalnu pretenziju.
  • sTLD (Sponsored Top Level Domain) su domeni koje predstavljaju posebni servis. Npr. za obrazovanje mnogi koriste edu. (od engleske reči eudcation – obrazovanje), dok vlada SAD koristi ekstenziju gov. (od goernment).

Ko je odgovoran za DNS?

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je glavna za DNS. To je neprofitabilna organizacija koja provodi i kreira pravila o korišćenju domen imena.

Takođe, oni daju dozvole kompanijama koje se bave registracijom domena za njihovu prodaju. Kompanija me je dopušteno da u vaše ime registruju ime domena.

Kao vlasnik domena odgovorni ste za to gde će on biti postavljen. Obnavljanje registracije važi od jedne do deset godina.