ŠTA JE WORDPRESS CHILD TEMA I ZAŠTO JE KORISTITI

Aug 31, 2020 | Blog / vlog, WordPress

Šta je Child tema

Ako volite svoju trenutnu temu, ali želite da izmenite njene karakteristike i izgled, pravi način za to je prilagođavanje njene child (dječije) teme. Child tema je mini tema koja nasljeđuje sve značajke originalne teme tzv. parent (nadređene) teme i omogućuje vam da promijenite samo dijelove koje želite, ostavljajući ostatak teme na miru.

Zašto koristiti WordPress child temu

Pošto child tema nasljeđuje karakteristike matične ili roditeljske teme, možete da prilagodite njen kod bez kršenja originalne funkcionalnosti. Na ovaj način, ako tema dobije ažuriranje, sve izmjene koje ste unjeli neće biti prebrisane.

Još jedan razlog za korišćenje child teme je taj što nudi sigurno bezbjedno riješenje ako ikada zabrljate izmene. Pored toga, omogućava vam efikasno praćenje djelova koje ste promjenili pošto su datoteke child teme odvojene od matičnih.

Kako radi WordPress child tema

Chlid tema se čuva u posebnom direktorijumu od nadređene teme, svaki sa sopstvenim datotekama style.css i function.php. Po potrebi možete dodati i druge datoteke, ali ove dvije su najmanji minimum potreban da bi child tema pravilno funkcionisala.

Koristeći relevantne .css i .php datoteke, možete modifikovati sve, od stilizovanja, parametara izgleda do stvarnog kodiranja i skripti koje koristi child (podređena) tema, čak i ako atributi nisu prisutni u njegovoj roditeljskoj temi.

Zamislite to kao prekrivač. Kada posjetilac učita vašu web lokaciju, WordPress prvo učita podtemu, a zatim popunjava nedostajuće stilove i funkcije koristeći delove iz glavne teme. Kao rezultat, postižete najbolje od svog prilagođenog dizajna bez da žrtvujete suštinsku funkcionalnost teme.

website 1624028
ŠTA JE WORDPRESS CHILD TEMA I ZAŠTO JE KORISTITI 2

Kako kupiti child temu

Dobar izbor je da ako planirate kupovati premium temu, da pored standardne premium (nadređene) teme kupite i child temu. Jedna od kompanija koja prodaje u paketu premium nadređene i child teme je CSSIgniter . To je vrlo pouzdana kompanija, posluje od 2012 godine, imaju mnogo klijenata koji koriste njihove teme, redovno ažurairaju teme i daju veoma brzu i kvalitetnu podršku kao i dokumentaciju za svaku temu (koja vam pokazuje kako da instalirate i podesite temu, dodatke…). Takođe imaju i forum gdje možete naći pitanja ljudi koji su već postavljali ista ili slična pitanja za određene teme. Ja sam takođe kupio premium temu za ovaj Web sajt i moram da istaknem da sam veoma zadovoljan. Pored toga što možete na gore navedenom sajtu kupiti pojedinačno temu, takođe možete kupiti i čitav paket tema.

WordPress child (podređene) teme nude moćan način kreiranja potpuno novog projekta na osnovu karakteristika postojeće glavne teme bez probijanja njegove osnovne funkcije. Uz malo jednostavnog upravljanja kodiranjem i direktorijima, možete izmeniti dječiju temu u najmanjoj mjeri ili onoliko koliko želite, pružajući širok spektar mogućnosti za vaš dizajn.