KOJI WEB HOSTING MI JE POTREBAN ZA IZRADU WEB SAJTA ZA (MALI) BIZNIS

Sep 7, 2020 | Biznis, WordPress

Voljeli bi da napravite web sajt za vaše poslovanje, na pravom ste mjestu. U ovom tekstu ću vam objasniti koji web hosting izabrati za mali biznis.

Manjkavosti besplatnog hostinga

Prvo što treba da uradite je da kupite domen i hosting kod nekog od provajdera. Kada su u pitanju kompanije koji nude besplatni web hosting to vam nikako nebi preporučio. Isprobao sam nekoliko hostinga, ni sa jednim do sada nisam bio zadovoljan. Postoje brojna ograničenja besplatnih hostinga.  Između ostalih, tu su: ograničenost prostora na disku servera, mjesečnog protoka, malih softverskih mogućnosti, nema podrške za bazu podataka, u suštini veoma malih mogućnosti, koje se nude na taj način.

Isprobao sam i najbolji od free hostinga, iako je nudio neograničen disk, promet i razne neke opcije u praksi se pokazao loše, pronašao sam za jedan dan korišćenja nekoliko bagova, nisam mogao da upladujem sajt jer postoji ograničenja od 128 mb, i kada sam nakon toga pokušao da uplaudujem backup manji nisam mogao iz dva pokušaja. Pored svega navedenog kod besplatnog hostinga nećete dobiti SSL sertifikat. Iz gore navedenih razloga ne preporučujem da koristite besplatni hosting i domen.

Plaćeni hosting

Pored više web hosting kompanija koji postoje kod nas i u svijetu ja vam preporučujem Preduzeće Adriahost d.o.o. koja je jedna od vodećih web hosting kompanija u našem regionu. Adriahost posluju 9 godina i saradjuju sa preko dvije hiljade firmi i nekoliko stotina pojedinaca (dizajnera, programera).

adriahost.rs paketi
KOJI WEB HOSTING MI JE POTREBAN ZA IZRADU WEB SAJTA ZA (MALI) BIZNIS 3

Za izradu web sajta za mali biznis konkretno vam je potreban djeljeni (Shared) web hosting. Ovakva vrsta web hostinga podrazumjeva da je hosting prostor podjeljen tako da je ograničeno korisćenje resursa servera. Zapravo, vaš sajt je jedan od mnogih koji su hostovani na istom serveru. Za razliku od besplatnog hostinga, ovde ćete dobiti vaš domen i biti u potpunoj kontroli nad vašim sajtom, kao i niz dodatnih softverskih mogućnosti kao sto su: e-mail, baza podataka, različite opcije editovanja vašeg sajta itd.

Bitne karakteristike djeljenog (Shared) web hosting su niska cijena, pošto su troškovi podeljeni sa drugima, odlično rješenje za male biznise sa srednjim saobraćajem, višestruke softverske mogućnosti, dobijate se sopstven domen (potpuna kontrola nad sajtom) i SSL sertifikat, dobijate izvrsnu tehničku podršku. Adriahost nudi više paketa Shared hositnga, za Web sajt za (mali) biznis vam je dovoljan BUSINESS HOSTING PAKET (koji plaćate oko 57 eura godišnje). Taj paket nudi 20 GB prostora i 400 GB prometa, SSL sertifikat… Naravno vi možete po želji izabrati manji ili veći paket. Pakete AdriaHosta pogledajte na sledećem linku: https://adriahost.rs/sr/

Pored Adria hosting-a još bio preporučio hosting od kompanije Globalhost d.o.o. koja je jedna od vodećih web hosting kompanija u Bosni i Hercegovini. Cijena njihovih Shared paketa se kreće već od oko 30 eura (59 KM godišnje).

Hosting global.ba
KOJI WEB HOSTING MI JE POTREBAN ZA IZRADU WEB SAJTA ZA (MALI) BIZNIS 4

Koji web sajt napraviti i da li angažovati profesionalca

Kad izaberete koji Web hosting da kupite, ostaje vam još da izaberete domen. Nakon što kupite paket (hosting i domen) ostaje vam da odlučite da li ćete web sajt praviti sami ili će te vam to neko drugi uraditi, da li hoćete sajt u HTML-u, WordPressu ili dr. i kakav želite dizajn da ima vaš sajt. Ako će te sajt raditi u WordPress-u da li ćete koristiti free ili premium temu. Ako želite da saznate kako napraviti web sajt (za mali biznis) nakon kupovine domena i hostinga idite na link.