NAJBOLJI BESPLATNI PROGRAM ZA IZRADU INFOGRAFIKA

Sep 20, 2020 | Biznis, Blog / vlog, Grafički dizajn

Šta je Piktochart

Piktochart je mrežni alat za kreiranje infografika, izvještaja, postera i prezentacija. U posljednje vrijeme, trend izrade infografika postao je popularan zbog jednostavnog prikazivanja na blogovima i web sajtovima. Ako ste na početnom ili srednjem nivou, ovaj program će zadovoljiti sve vaše potrebe. Veliki broj templejta i jednostavno korišćenje su samo neke od prednosti. Sve slike koje koristite se povlače direktno sa sajta https://unsplash.com/ gde možete naći besplatne fotografije, ne morate da ih skidate pa da ih ubacujete naknadno. Alat jednostavno prikazuje razne podatke koji bi inače bili dosadni korisniku. Cilj ovog alata je olakšati korisniku izradu informativnih materijala, omogućavajući im kompletiranje obrazaca i grafičkih prikaza. Tim koji je stvorio alat navodi da najbolje djeluje u najnovijim verzijama Google Chrome-a i Mozilla Firefox-a.

Pored ponuđenih elemenata, korisnik može dodati svoje datoteke. Piktochart ima nekoliko oblika korisničkih naloga, ali ovde ćemo se fokusirati na besplatan nalog. Važno je napomenuti da su omogućeni jeftiniji premijski računi za obrazovne ustanove. Pomoću Piktochart-a korisnici mogu kreirati infografike čak i ako nemaju smisla za dizajn. Chartovi funkcionišu tako što ubacite podatke u tabelu, odaberete izgled, boje i podesite sve parametre a program sam ubaci i napravi chart. Dobra fora je sa mapom, izaberete državu i ubacite vašu mapu u infografik ili prezentaciju. Možete izabrati okrug i promjeniti mu boje itd…

Pregled funkcionalnosti

Korisnik se može registrovati na klasičan način unošenjem korisničkog imena, adrese e-pošte i lozinke ili Facebook / Google naloga. Nakon uspešne registracije ili prijave, alat vam omogućava da odaberete četiri vrste infografika: infografiku, izveštaj, poster ili prezentaciju. Odabirom jednog formata pruža se nekoliko besplatnih predložaka i mogućnost kreiranja bez šablona. Nakon odabira željenog šablona ili praznog područja, alat će prikazati radnu površinu. Kada prvi put kreiraju izradu infografika, Piktochart će prikazati priručnik za upoznavanje korisnika sa interfejsom i mogućnostima alata. Vodič je uvek dostupan kao dio radne površine u donjem lijevom uglu. Dostupne opcije uključuju grafiku koja je podijeljena u oblike i linije gdje se može odabrati nekoliko osnovnih oblika i linija. Takođe se nude ikone koje nude kategorije ili ih možete tražiti po želji

Fotografije takođe sadrže kategorije ili pretrage pojma koji želite i okvire za fotografije. Alat ima mogućnost otpremanja sopstvenih datoteka koje mogu biti slike, fotografije, ikone itd. Veličina skladištenja unutar besplatnog korisničkog naloga ograničena je na 40 MB. Treća opcija je odabir pozadine infografike koja se može odabrati iz ponuđene boje ili slike. Mogućnost dodavanja teksta pruža izbor u nekoliko formata: naslov, podnaslov ili obični tekst i dodavanje tekstualnog okvira.

Povezivanje sa alatom SurveyMonkey

Pored ovih formata, dostupno je i klasično oblikovanje teksta: izbor vrste, veličine ili formata fonta i poravnavanje teksta. Korisnik može da bira između dodavanja prikaza grafičkih podataka (različite vrste grafikona), dodavanja video zapisa i mapa kojima se mogu dodati važni podaci, kao i grafikona. Posljednja je mogućnost ujedno i najnoviji dodatak alatu i omogućava korisniku povezivanje s SurveyMonkey alatom i direktan uvoz podataka iz provedenih anketa ili upitnika. Piktochart automatski kreira grafikone iz upitnika jednostavnom akcijom prevlačenja i ispuštanja.

Infografika podjeljena na blokove

Infografika je podeljena na blokove i kreiranje novog dokumenta automatski omogućava tri bloka. Korisnik može smanjiti broj blokova ili dodati po želji. Svaki blok se može podesiti u širini i visini. Radnje dostupne na alatnoj traci za radnu površinu su sljedeće: vratite se na prethodni korak (poništi) i vratite se na sledeći korak (ponovo), izrezujte, kopirajte i zalepite, izbrišite i poravnajte sa drugim objektima. Elementi se mogu fiksirati unutar blokova kako bi se spriječilo slučajno pomjeranje. Oni mogu mjenjati boju i neprozirnost, rotirati i pomjerati se ispred ili iza određenog elementa. Korisnik može u svakom trenutku da pogleda svoje infografike opcijom Previev.

Infografika u JPG ili PNG formatu

Infografike se mogu sačuvati u JPG ili PNG formatu uz izbor niskog ili srednjeg kvaliteta slike korišćenjem besplatnog korisničkog naloga, a vodeni žig Piktochart ne može se ukloniti. Sve stvorene infografike označene su kao skice dok ih korisnik ne objavi, ali važno je napomenuti da se kao dio besplatnog obrasca za račun infografike mogu objavljivati samo sa postavkama. Objavljivanje samo grupi korisnika ili privatno je ograničeno na obrazac za plaćeni račun. Korisnik može djeliti svoje infografike na društvenim mrežama, e-pošti ili u Evernote-u.

Glavne karakteristike alata

infografike, izveštaji, posteri i prezentacije
dostupno je nekoliko besplatnih predložaka
kod prvog se korištenja pokreće priručnik
proračunske tabele za prikazivanje grafikona izveštaja
dodavanje vlastitih datoteka do najviše 40 MB
samo JPG i PNG skladište niskog i srednjeg kvaliteta za besplatne varijante
u besplatnoj verziji, samo stvoreni dokument može biti javno objavljen
prilikom skladištenja infografike u besplatnoj verziji prikazuje se vodeni žig alata

Programu možete pristupiti ovde. U Free verziji vam daje puno opcija, jedino ne možete da skinete “full resolution” format ali je i “medium” format veoma dobrog kvaliteta.