ŠTA JE SLACK I KOJE SU NJEGOVE PREDNOSTI

Oct 10, 2020 | Android, Biznis, Windows

Šta je slack

Slack je aplikacija za ćaskanje na radnom mjestu koja je veoma popularna, a vrijednost kompanije koja posjeduje Slack aplikaciju procenjena je na više od 20 milijardi dolara. Većina organizacija funkcioniše danas tako što koristi program za elektronsku poštu praktično za sve stvari. Ovaj program je mjesto gdje se primaju poruke, čuvaju fajlovi, kreiraju zadaci, evidentiraju sastanci i mnoge druge stvari.

Problem je što većina nas primi i nekoliko stotina poruka dnevno, pa je sve to vrlo teško držati pod kontrolom. Kada malo bolje analizirate komunikaciju elektronskom poštom, shvatićete da je većina ove komunikacija u stvari sa članovima tima, vjerovatno bar 50%. Ako je to već tako, zbog čega ne biste ovu konverzaciju izmestili iz šume poruka od vaših klijenata, ali i prijatelja i porodice? To možete uraditi uz pomoć aplikacije Slack. Koncept aplikacije je prilično jednostavan. Objedinjuje funkcionalnosti elektronske pošte, chat aplikacija i djeljenja dokumenata na vrlo efikasan način koji je uz to i vrlo zabavan za korišćenje. 

Kako se putem Slacka stvara bolja međuljudska povezanost na radnom mjestu

Slack je jedan od najbrže rastućih softvera za komunikaciju na radnom mjestu, s više od 8 milijuna korisnika. Jedan od mnogobrojnih razloga njegovog korištenja jest konstantno napredovanje tehnologije za podršku timovima.

U nastavku su načini koji se putem Slacka stvara bolja međuljudska povezanost na radnom mjestu

Zakazivanje IRL razgovora

Ako niste nikada s nekim od svojih suradnika razgovarali u stvarnom životu znatno su manje šanse da ćete uspjeti optimalno sarađivati. Čak  gledanjem putem video poziva ili FaceTime-a obično se potiče jača saradnja i veća mogućnost za „brainstorming”. Slack ima puno pomoćnih resursa za zakazivanje sastanaka uživo, kao što je “Donut” pomoćnik koji povezuje kolege za odlazak na kafu na dnevnim bazama kako bi se produbio timski odnos.

Rast kao tim

Poticanje kolega novim znanjima uvijek je dobro kako za pojedinca tako i kompaniju u cjelini, a za to postoji Slackov-a Bold aplikacija. To je interna publikacijska platforma putem koje timovi mogu objavljivati svoja mišljenja  kao i učiti jedni od drugih jer, na kraju dana, dobro znanje i velike ideje su tu da se dijele s drugima.

Potiče bolji timski rad i ubrzava komunikaciju

Pružanje vrhunskih korisničkih usluga timski je napor i Slack tu može biti od pomoći. Na primjer, Vezt glazbeno tržište, koristi Slack kako bi pratio kvalitetu suradnje između timova i javnih sudionika. Tako su članovi tima uvijek dobro informirani i sigurni  da kupci dobivaju najbolju uslugu.

Slack je koncipiran tako da ubrzava komunikaciju između članova tima i čini je efikasnijom u odnosu na e-mail iz sledećih razloga:

 • Možete u poruci pomenuti nekog člana tima koristeći znak @, slično kao na društvenim mrežama i privući mu pažnju da treba da pročita ili odgovori na poruku
 • Kada se implementira na pravi način, svaki član tima dobija samo poruke koje su relevantne za njega, tako da ako mu stigne poruka, zna da je važno da je pogleda i odgovori
 • Verzija za mobilni telefon je vrlo jednostavna za korišćenje i omogućava da možete odgovoriti bez obzira na to gde se nalazite
 • Notifikacije, ako podesite na takav način se mogu pojavljivati i na vašem računaru, te vas obavestiti ako je stigla neka nova poruka
 • Kada se nalazite negde na terenu i recimo treba da pošaljete neku fotografiju, mnogo lakše ćete to uraditi slack-on nego mail-om

Stvaranje zdravijih navika

Biti stalno ispred računala može imati negativne učinke na zdravlje. Stoga zašto ne koristiti tehnologiju da nas podsjeti na neke zdrave navike?

Slackbots se može programirati tako da vaš tim podsjeti na nekolicinu zdravih navika, poput pijenja vode, stanki za istezanje, razgovor s kolegama i slično. Uključivanjem ovakvih malih promjena stvara se zdravija okolina za tim što dovodi do pojačanja morala i produktivnosti.

Uvođenje kulture podrške

Svima je potrebno malo pozitivnog poticaja, a to bi bilo dobro i prakticirati za vrijeme svakodnevnih grupnih razgovora.

Slack aplikacija Growbot, tako omogućava članovima tima da si međusobno čestitaju na dobro obavljenom poslu pomoću „emoji” reakcija što je odličan način poticanja međusobne podrške unutar tima. Također je moguće i “gamificirati” ovaj postupak, pa se pozitivni poticaj može manifestirati u obliku besplatnih Uber vožnji, bonusa i slično.

Kanali u Slack-u mogu biti javni, što znači da svaki član može da vidi i pridruži se tom kanalu ili privatni, što znači da samo članovi tog kanala mogu da ga vide ili pozovu druge da se pridruže. DM su uvek privatni, mada mogu da obuhvate do 8 ljudi.

Prozor za chat je mjesto gde se odvija stvarna komunikacija. Možete da čitate bilo koji odgovor na poruke, koristite emoji reakcije, dodajete gif-ove, vidite RSS feedove, postavljate podsetnike, dobijate obaveštenja o dodacima i razna druga zvona i zviždaljke. Ali više od svega, ovde razgovarate sa ljudima.

Aplikacija je zabavna za korišćenje

Vrlo je izazovno motivisati bilo koga da počne da koristi neku novu aplikaciju, a još je teže to uraditi kada je u pitanju čitavi tim. Nije problem da se isproba nekoliko dana, ali jeste da se istraje i da se stalno primenjuje. Zbog toga je vrlo važno da aplikacija bude zabavna za korišćenje, što je svakako slučaj sa Slack-om:

 • Kada se startuje pojavi se motivacioni citat za dobar dan
 • Svaki član tima može da postavi svoju sliku koja se vezuje za profil
 • Dizajn aplikacije je odličan i čini rad ugodnim

Lako se pronalaze stvari

Slack funkcioniše kroz kanale komunikacije. Ovo olakšava stvari kada je u pitanju pronalaženje nečega što vam je potrebno, ali i zahteva disciplinu prilikom korišćenja. Naš tim ima kreirane kanale za svaki od proizvoda i sva komunikacija za određene proizvode se realizuje kroz te kanale. Kada želim nešto da pronađem, znam da treba uđem u odgovarajući kanal i započnem pretragu po nekom od kriterijuma, što je mnogo brže nego da pretražujem arhivu mailova. Pretraga je odlična i postoje različite mogućnosti:

 • Kada recimo pretražujete po nekom članu tima možete da izaberete da li ćete pretraživati poruke ili fajlove koje je unosio
 • Možete pretraživati po ključnim rečima, ali za ovo je potreban prethodni dogovor sa članovima tima.
 • Možete suziti pretragu samo na neki od kanala i brže pronaći ono što vam je potrebno

Integrisana je sa drugima aplikacijama

Kada koristite nekoliko aplikacija svakodnevno za posao, vrlo je važne da sve te aplikacije mogu međusobno da “pričaju”. Za posao su ključne 3 aplikacije: GSuite, Asana i Slack. Slack je integrisan sa obe ove aplikacije tako da možemo vrlo jednostavno:

 • Zakačiti neki dokument sa Gdrive-a u poruku
 • Evidentirati nove zadatke kreirane u Asana-i kroz Slack

Besplatne ili plaćene verzije

Slack nudi različite pakete. Postoji Free verzija i 3 plaćene verzije. Pakete možete pogledati na fotografije ispod.

Paketi Slack
ŠTA JE SLACK I KOJE SU NJEGOVE PREDNOSTI 2

Aplikaciju Slack možete koristiti putem pretraživača. Slack takođe možete instalirati na svoj PC na Windows ili MAC, kao i na Android i IOS telefonima ili tabletima. Ako želite da pročitate još mnogo članaka koji vam mogu pomoći da unaprijedite vaš biznis idite na sledeći link.