LASERSKI ILI INKJET ŠTAMPAČ – KOJI IZABRATI

Oct 25, 2020 | Biznis, Kupovina / prodaja

Kod izbora laserskog ili inkjet štampača morate se zapitati šta ćete štampati i u kojim količinama.

Inkjet štampači koriste male mlaznice sa kojima izbacuju boju na papir u obliku sitnih kapljica. Laserski štampač, s druge strane, za štampanje koristi grejač i fini prah. 

I laserski i inkjet štampači imaju svoje prednosti i nedostatke. Izdvojili smo namene, funkcije i najbolji način korišćenja obe vrste štampača kako biste izabrali baš kakav vam treba.

Inkjet štampač

Inkjet štampači su najpopularniji. Tehnologija koju koriste je jednostavnija od laserskih štampača, a to omogućava tri stvari: manje dimenzije, nižu cijenu i jednostavnije korišćenje.

Inkjet štampači imaju spremnik s tintom iz kojeg tekućina putuje prema glavi štampača koja na papir putem mikro mlaznica „ispucava“ kapljice boje. Glava, pričvršćena na nosač, se pomiče po papiru i jednoliko ga pokriva stotinama tisuća kapljica.

Inkjet štampači takođe su popularan izbor za one koji žele da štampaju slike. To jest, pojedini inkjet štampači mogu da štampaju slike jednakog kvaliteta kao u profesionalnom studiju.

Iako postoje inkjet štampači od nekoliko stotina eura, u prosjeku se njihova cijena kreće od 50 – 100 eura. Štaviše, neki modeli koštaju oko 40 eura.

Međutim, s jeftinim inkjet štampačima treba biti pažljiv, jer što je sam uređaj jeftiniji, to je u pravilu boja za njega skuplja. Ali, većinom je jeftinija od tonera za laserski štampač.

Inkjet štampači mogu da štampaju na različitim površinama, uključujući sjajni papir, pa čak i tkaninu. Ako želite ispisivati profesionalne fotografije visoke rezolucije, okrenite se inkjet printeru.

Ako ne štampate često, ako štampate različite stvari, ako ste kreativni i pogotovo ako želite da štampate slike, izaberite inkjet štampač.

Treba napomenuti da ako inkjet štampač ostavite predugo bez štampanja, boja se može osušiti pa je potrebno pustiti nekoliko minuta da se štampač očisti, a ponekad čak kupiti i novu boju. Na primer, ako štampate nekoliko stranica jednom mjesečno ili rjeđe, više će vam se isplatiti da odštampate dokumente u fotokopirnici ili nabaviti laserski printer u kojem se toner ne može osušiti.

printer 4551917 1920
LASERSKI ILI INKJET ŠTAMPAČ - KOJI IZABRATI 2

Laserski štampač

Nekada su laserski štampači štampali isključivo crno-bijelo, ali danas su lako dostupni i laserski štampači u boji.

Štaviše, s vremenom je njihova proizvodnja postala jednostavnija i jeftinija, da su laserski štampači danas puno pristupačniji nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Laserski pisači imaju bubanj koji pomoću topline prekriva papir s prahom tonera.

Iako najpopularniji u kancelarijskim prostorima, laserski štampači pronalaze svoje mjesto u sve više domaćinstava. To jest, cijena štampanja po jednom papiru iznosi nekoliko centi manje u odnosu na inkjet štampač. Cijena laserskih štampača se kreće od 70 – 600 eura.

Najveća prednost laserskog štampača je brzina štampanja. Laserski štampač odštampaće jednu stranicu u svega par sekundi. Takođe, prah za laserski štampač trajaće vam puno duže od tonera na inkjet štampaču.

Ako štampate velike količine dokumenata, nema bolje od laserskog štampača. Laserski štampač u prosjeku štampa oko 20 stranica u minuti – inkjet štampač štampa oko 6.

Laserski štampač će voljeti studenti i svi koji vole da po odštampanim materijalima prelaze sa markerima u boji – za razliku kod materijala odštampanim na inkjet štampaču, ovde se boja neće razmrljati!

Ako tražite štampač za kancelariju u kojoj se štampač koristi svakodnevno, laserski štampač je cjenovno najisplativiji. U startu ćete platiti malo više, ali dugoročno gledajući štampanje će ispasti jeftinije.

Na kraju je važno napomenuti da postoje modeli obe vrste štampača koji izlaze iz najčešćih okvira navedenih u članku. Tehnologija je omogućila stvaranje vrhunskih štampača pa iako takvi zahtjevaju malo veći budžet od prosječnog štampača, ni on nije pretjerano veliki za većinu korisnika.