ŠTA JE VPN I DA LI MI JE POTREBAN

Nov 2, 2020 | Android, Biznis, Windows

Šta je VPN

Prije svega, definicija VPN-a: Kakva je to konekcija? Prema Wikipediji je virtuelna privatna mreža proširuje privatnu mrežu preko javne mreže, kao što je Internet. To korisnicima omogućuje slanje i primanje podataka putem zajedničkih ili javnih mreža kao da su njihovi računarski uređaji direktno povezani s privatnom mrežom. Pa, to nije puno pomoglo, zar ne? Nađimo bolji način da to postavimo. To je mreža. A ta je mreža virtuelna jer uspostavlja virtuelni most između korisnika (Vas,na primjer) i servera (lociranog bilo gdje na Zemlji). Konačno, ova je mreža privatna jer da biste dobili pristup, morate imati račun s podacima za prijavu (korisničko ime i šifru).

Zato se Vi povežete sa serverom, a zatim se taj server povezuje s Internetom za Vas. To je to. Ako ste na guglu kucali “vpn značenje” na pravom ste mjestu. Izvorno, kompanije su stvorile VPN-ove kako bi zaštitile svoje komunikacije od industrijske špijunaže. Budući da postoje sve jednostavniji načini za presretanje podataka koji putuju u mrežu. Zato VPN mreža nudi šifriranu vezu od tačke A do tačke B. VPN mreža koristi šifrirani prijenos podataka i sistem tunela kako bi sigurno prenio podatke između ove dvije tačke. Naprijed i nazad. Kao rezultat toga, Vaši su podaci kriptirani i zaštićeni.

Virtuelni privatni internet znači bolja privatnost

Sigurnost zvuči dobro, zar ne? Šta je s privatnošću? Dobre vijesti: virtuelni privatni internet znači bolja privatnost! Zaista, on zamjenjuje Vašu IP adresu s IP adresom servera na kojem ste povezani. Možete se povezati s bilo kojim serverom koji nudi provajder. Stoga, možete imati nekoliko različitih IP adresa. Na primjer, možete živjeti u Sarajevu i da izgleda da ste u New Yorku uz pomoć VPN-a.

Da sumiramo, kada koristite ovu vrstu softwera: prvo, niko ne može presresti i koristiti Vaše podatke. Drugo, niko ne može znati koje web stranice posjećujete.

Šta VPN donosi u praksi

Ali, to nije sve! Zapravo, postoji još jedna dobra tačka vezana za metodu privatnosti opisanu gore. Zaista, povezivanje s IP adresom iz bilo koje zemlje znači da možete deblokirati sve geo-ograničene sadržaje iz zemlje u koju se povezujete. Zamislite da želite gledati American Netflix iz svog doma u Leedsu. Bez VPN-a, nemoguće je. Ali s VPN-om možete se povezati s američkim serverom i jednostavno pristupiti US Netflix-u!

streaming 4480363 1920
ŠTA JE VPN I DA LI MI JE POTREBAN 3

Ako ste na putovanju u Kini, s VPN-om možete gledati Netflix iz inostranstva ili gledati TV1. Nadalje, možete deblokirati sadržaj i dobiti pristup cenzurisanim web stranicama kao što su Facebook ili Twitter. Većina novinara koristi ovakve programe kako bi zaobišla cenzuru kada su daleko. Na taj način mogu ostati slobodni na internetu.

Ukratko, s VPN-om možete zaštititi svoje podatke i privatnost te pristupiti web stranicama i sadržajima koji su obično ograničeni.

Danas je dostupno nekoliko protokola. Najčešći su:

  • PPTP: jedan od prvih protokola (približno od Windows 95)
  • L2TP/IPsec: jedan od najsigurnijih protokola s tunelom
  • OpenVPN SSL: najfleksibilniji i najpopularniji protokol otvorenog koda

Moja preporuka za VPN

Sve više i više ljudi koristi ovu vrstu zaštite jer se sve više interakcija (kupovina, prodaja, zabavljanje i sl.) pojavljuje na Internetu. Zato imate toliko mnogo izbora kada se radi o ovakvim pružateljima usluga. Moja preporuka za VPN bi bila CyberGhost VPN.

Prednosti zadržane na Cyberhost VPN-u:

Skrivanje IP: Vaša izvorna IP adresa je zamijenjen s drugom, izravno iz CyberGhost mreže. Uz to, vaše online aktivnosti je nemoguće pratiti.

Najviša Encryption: a CyberGhost poslužitelji su dizajnirani da komuniciraju na najsigurniji način, korištenjem metode prema specifikacijama bilo kojeg uređaja.

Wi-Fi zaštita: Kad koristite javni WiFi je način lakše za haker za praćenje i nadzor podataka druge ljudi. Možda, ako se ne koristi VPN zaštite, podaci mogu biti ukradeni. CyberGhost tehnologija štiti privatnost, čak i na javnim mrežama.

Global poslužitelji: jer CyberGhost ima više od 1000 VPN poslužitelja u više od 30 zemalja, te možete mijenjati identitet jednog od njih i pristup svim vrstama sadržaja, bez geo-ograničenja.Softver je multi-platforma, tako da ga možete preuzeti na svim uređajima. 

Paketi CyberHost
ŠTA JE VPN I DA LI MI JE POTREBAN 4

Neke kompanije nude besplatne VPN-ove, dok većina njih zahtjeva pretplatu. Sve njihove mreže su različite. Svaka mreža ima specifične karakteristike (brzina, simultane veze, vatrozid, trošak, lokacija servera …). BUDITE PAŽLJIVI SA BESPLATNIM VPN-ovima! Zapravo, ništa nije zaista besplatno na ovom svijetu … Beskrupulozne kompanije mogu prikupljati Vaše podatke i navike pregledavanja u komercijalne svrhe ili još gore. Takođe, mogu prodati Vašu propusnost. Ili Vas upotrijebiti kao botnet. Korištenje besplatnog VPN-a uzrokovat će Vam puno problema. Ali sada ste informisani: koristite besplatne programe na vlastiti rizik.