KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI

Nov 18, 2020 | Biznis, Blog / vlog, SEO, WordPress

Ko se bavi digitalnim marketingom zna da je istraživanje i analiza ključnih riječi alfa i omega ovog posla. A da bi ste našli najbolje ideje za ključne riječi, potrebni su vam kvalitetni alati.

Postoji raznovrsna ponuda kako besplatnih tako i alata koji se plaćaju. Naravno da postoje i razlike između pojedinih alata. Takođe, neki alati su prilagođeni samo engleskom govornom području. Kvalitet ovih alata varira i treba ih poznavati kako bi lakše odabrali one koji najviše odgovoraju vašim potrebama.

Besplatne alatke za istraživanje ključnih riječi

U ovom tekstu nudimo vam 7 potpuno besplatnih alatki sa kojima možete da startujete vaš posao na SEO optimizaciji a da ne investirate ni euro. Preporučujemo ih najviše za početnike koji nemaju sredstava da kupe neki pouzdaniji i moćniji, ali i skuplji softver. 

Google Trends

Postaje sve više popularan a najviše zbog jedne stvari: pokazuje (i to vizuelno) kako se mijenjaju trendovi pretraživanja kroz vrijeme

Google trends

Na primjer ukoliko ukucate ”ljetovanje”, onda vam se prikazuje relativno stabilna linija koja ima amplitude u toku ljetnjih meseci.  

Google Search Console

Za razliku od prethodnih alatki koje se bave pronalaženjem novih ideja za ključne riječi i ključne fraze, ova radi sa postojećim. 
 Google Search Console za svaki upit prikazuje klikove (clicks), prikaze (impressions), procenat (CTR) i poziciju.

Google Search Console
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 8

Ukoliko vladate ovim pojmovima bićete više nego zadovoljni i ovim servisom.

Na primjer: prvo pogledate prikaze, ukoliko su oni 100, a vi imate 1 klik, vaš CTR je 1% i vjerovatno se nalazite na lošoj poziciji u organskoj pretrazi za tu frazu. Vaš potencijal je (naravno idealno gledajući) 100, tako da morate da se potrudite da tu ključnu reč učinite moćnijom koliko možete (recimo građenjem boljih povratnih linkova). 
Google Search Console je besplatna alatka koja nudi veoma veliki broj mogućnosti i opcija. Slobodno se igrajte i testirajte je, možete dobiti dosta ideja kako da unapredite vaše sajtove. 

Keyword Shitter

Ova alatka može da generiše mnogo sugestija, po više desetina hiljada. Princip rada je taj da traži podatke od (data mining) Google Autocomplete.
Mana Keyword Shittera je što ne prikazuje neke veoma važne podatke kako što su trendovi, opseg pretraživanja, ne grupiše klučne riječi (kao Google Keyword Planner).

keywordshitter google suggestions keywords1 1
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 9

Dobra strana je što ima negativne i pozitivne filtere, sa kojima možete da birate kombinacije koje vam trebaju i da odbacite one koje vam ne trebaju.

AdWord & SEO Keyword Permutation Generator

Ova alatka kombinuje sve moguće permutacije ključnih riječi. Potrebno je prethodno napraviti nekoliko lista ključnih riječi, ubaciti ih u polje i dobićete sve moguće permutacije. 

AdWord SEO Keyword Permutation Generator
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 10

Korisno je ukoliko se pretražuju reči kao na primer “najbolji”, “kupiti”, “najskuplji”, “najbolji”, itd. Znači, ne dobijate neke nove informacije (trendovi, opseg pretraživanja, CPC, itd), ali uštedjećete na vremenu.

Answer the Public

Pronalazi pitanja, predloge, komparacije, slične pretrage i daje abecedni redosljed. Za nas jedno veoma važno ograničenje. Ovaj alat koristi se za englesko govorno područje. Da objasnimo ovaj alat preko primjera:  
Prodajete led rasvetu i ta ključna reč vam je primarna. Ukoliko je ukucate u polje za pretragu dobićete pitanja koja sadrže upitne reči ko, šta, zašto, gdje, kada, koliko (who, what, why, where, how, which, when, are, is).
Primer: “koja led rasvjeta je najbolja”?

Answer
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 11

U sljedećim  koracima dobijaju se rezultati koji sarže:

Predloge:  for, can, is, near, without, with, to.

Komparacije:  “led rasvjeta ili klasične sijalice”

Abecedni redosled rezultata

Slične pretrage – ko se bavi analizom i ključnih reči zna koliko je ova opcija korisna.

Nije baš naglašeno, ali predpostavlja se da Answer the Public koristi podatke iz Google Keyword Plannera, (još jednog besplatnog Googlovog alata).

Keywords Everywhere

U prevodu “ključne reči su svuda”, je bespatani dodatak Chrome ili Firefoxa, koji prikazuje obim pretrage, CPC i podatke o konkurenciji za neke popularne sajtove (uključujući Google, eBay, Amazon, Answer the Public, Keyword Shitter, itd).

Everywhere
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 12

Najveća moć ovog softvera je mogućnost da se neobavezno surfovanje pretvori u istraživanje ključnih riječi. Podaci dolaze direktno sa Google Keyword Planner-a. 

Iako su rezultati na nivou procjena mogu da budu veoma korisni. 

Wordtracker Scout

Još jedan Google-ov dodatak, koji prikazuje najrelevantnije ključne riječi ili fraze za neku web stranicu (webpage).

WordTracker
KOJI SU TO BESPLATNI ALATI ZA ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI 13

Dobivene rezulatate je moguće filtrirati prema relevantnosti, broju riječi i lokaciji.  

Plaćene ili besplatne alatke 

Oni koji su već korisitli i jedne i druge znaju odgovor. Plaćeni servisi imaju imaju širi skup opcija i neuporedivo manje ograničenja nego besplatni servisi.

Kada i da li kupiti neki od servisa koji se plaćaju zavisi od toga koliko možete dobiti koristeći besplatne alate. Besplatni servisi mogu biti moćno oružje u rukama znalaca

Za početnike je sasvim dovoljno da ovladaju korišćenjem besplatnih alata. Za dublje i složenije analize investicija u plaćene servise je najlogičnije rješenje. 

KAKO PRODATI TELEFON PREKO OLX (PIK)-A

KAKO PRODATI TELEFON PREKO OLX (PIK)-A

Potrošačko društvo "tjera" nas da mobilne telefone čak i u nedostatku novca i realnih potreba mjenjamo češće nego što oni zaista zastarjevaju, pa je prodaja mobilnog lično ili preko oglasa nešto na šta smo svi navikli. Postoje razni sajtovi i oglasi za kupovinu i...