ŠTA JE BLOG A ŠTA VLOG I KAKO IH POKRENUTI

Jul 8, 2020 | Blog / vlog, Kupovina / prodaja, WordPress

Šta je blog

Blog je jedna vrsta Web sajta koji mnogo posjeća na portal u kome vlasnik bloga piše svoja razmišljanja na različite teme. Blog je lični pogled na neku pojavu (dok portal to nije), i kao takav primjeren je posebnoj vrsti uređivanja. Za razliku od portala blog piše (najčešće) jedna osoba dok portal piše (najčešće) više ljudi. Blogeri promovišu pored bloga i sebe na samom blogu, dok vlasnici portala to ne rade već promovišu firmu ili sam portal. Više o blogu možete pročitati u tekstu ŠTA JE BLOG.

Odlučili ste da napravite blog, šta dalje

Ako se odlučite napraviti blog savjetujem da kupite hosting i domen, zatim da instalirate WordPress, zatim da kupite premium temu za blog i na kraju uredite taj blog po vašoj želji. Moj savjet je da hosting i domen kupite kod provajdera Adriahost koji nudi više paketa Shared hositnga, za web blog vam je dovoljan BUSINESS HOSTING PAKET (koji plaćate oko 57 eura godišnje). Taj paket nudi 20 GB prostora i 400 GB prometa, SSL sertifikat… Naravno vi možete po želji izabrati manji ili veći paket. Pakete AdriaHosta možete pogledati na sledećem linku: https://adriahost.rs/sr/

WordPress

Nakon što ste kupili hosting i domen potrebno je da instalirate WordPress. Kako instalirati WordPress možete pogledati na sledećem linku: instalacija. Nakon što ste instalirali WordPress sledeće što treba da uradite je da kupite premium temu za blog. Najbrži i najlakši način da napravite sajt u WordPress-u je da pogledate na internetu kakve se sve premium teme za biznise nude i da vi izaberete koja vama najviše odgovara, tj. kako hoćete da vam izgleda otprilike vaš Web sajt.

Kako odabrati kvalitetnu premium temu

Možete da ukucate na Googl-u wordpress premium themess. Odabrati kvallitetnu premium temu od pouzdanog prodavača (koja neće da baguje) i gdje ćemo imati u slučaju da nam zatreba kvalitetnu podršku kao i redovno ažuriranje. Iz navedenih razloga ja ću vam danas predstavniti CSSIgniter kompaniju koja se između ostalog bavi prodajom premium tema. To je vrlo pouzdana kompanija, posluje od 2012 godine, imaju mnogo klijenata koji koriste njihove teme, redovno ažurairaju teme i daju veoma brzu i kvalitetnu podršku kao i dokumentaciju za svaku temu (koja vam pokazuje kako da instalirate i podesite temu, dodatke…).

Forum i korisnička podrška za premium temu

CSSIgniter posjeduje forum gdje možete naći pitanja ljudi koji su već postavljali ista ili slična pitanja za određene teme. Za ovaj sajt koristim premium temu koju sam upravo kupio na CSSIgniter-u. Npr. dok sam uređivao web sajt nisam mogao da uredim sledeći dio na Web sajtu prikazan u sledećoj slici.dugl blog.com

Međutim kada sam otišao na njihov forum veoma brzo sam našao rješenje kako se to radi. Konkretno je bilo potrebno koristiti MaxSlilder plugin koji je novom verzijom premium teme ubačen.

Na Web sajtu https://www.cssigniter.com postoji od ukupno 82 teme, 16 teme koje su namjenjene za biznis. Ja sam konkreno izabrao Spencer temu. Možete pogledati kako izgleda Spencer tema na sledećem linku Spencer pa uporedite sa mojim blogom. Tema Spencer je zaista jedna moćna tema koja nudi brojne opcije, i možete od nje napraviti Web sajt “kakav god želite”. Kad kupite premium temu, onda možete da instalirate temu na vaš na Vaš WordPress koji ste prethodno instalirali na vaš Hosting.

Šta je vlog

Vlog je web sajt na internetu kome se obaljuju video snimci (koji su prethodno snimljeni kamerom, telefonom ili programom za snimanje ekrana. Pročitajte tekst na mom blogu BESPLATAN PROGRAM ZA SNIMANJE EKRANA Vlasnici vloga koristi video umjesto teksta ili zvuka kao primarni izvor podataka. Vlogovi su ponekad obogaćeni tekstom ili slikama, neki video blogovi sadrže metadata (podatke koji opisuju sadržaj datoteke, kao npr. ključne riječi).

Programi za editiranje videa omogućuju video blogerima brisanje ili dodavanje djelova videa i dodavanje audio zapisa (pozadinska muzika, posebni efekti…). Vlog može da se napravi na youTube-u. Moj savjet ako želite da napravite vlog da to uradite kao web sajt i kao You tube stranica. Razlog tome su su već mogućnosti zarade i svega ostalog. Da bi napravili vlog kao web sajt potrebno je da kao i u slučaju bloga da kupite hosting i domen. Naravno potrebno je instalirati WordPress i zatim kupite premium temu koju će te instalirati. Moja preporuka za WordPress temu se nalazi na https://www.cssigniter.com/demo2/?theme=vidiho

Jedna tema ili paket tema

Pored toga što možete na gore navedenom sajtu kupiti pojedinačno temu, takođe možete kupiti i čitav paket tema. Pogledate ispod sliku gdje za malo veći iznos možete dobiti sve teme u paketu trajno i sa podrškom i abdejtima za godinu dana. Recimo niste sigurani koju temu da izaberete ili želite da napravite dva web sajta blog i vlog ili recimo blog i portfolio sajt itd….Cijene paketa ssigniter.com

Nadam se da će vam nakon čitanja ovog teksta biti jasnije šta je blog a šta vlog i kako ih pokrenuti. Ako nemate vremena i/ili znanja da uredite premium temu tj. ne snalazite se baš najbolje sa WordPress-om… slobodno mi se obratiti putem email-a: kontakt@dugl-sp.com ili kontakt forme.